Geschiedenis
In een karakteristiek pand aan de Spuistraat 28 in Amsterdam begint Hein Bekking, Rotterdammer van geboorte, een uitgeverij: Uitgeverij Bekking. Hij legt zich toe op het maken van agenda’s en jaarboeken voor bedrijven. Zo ook voor het Havenbedrijf, waarvoor Hein Bekking in 1964 voor het eerst een agenda maakt. Het gaat om een ringbanduitvoering, overigens nog altijd populair.
Al gauw begint Uitgeverij Bekking zich ook toe te leggen op het uitgeven van boeken over politiek en historie. Er komen plannen voor een eigen boekhandel. In 1967 behaalt Francien, echtgenoot van Hein, daarom haar Boekhandelsdiploma. Francien werkt al sinds 1963 halve dagen in het bedrijf.
Vijf jaar later is het zover: aan de Koninginneweg in Amsterdam openen Hein en Francien boekhandel Minerva. Met op de eerste verdieping een presentatieruimte voor de eigen boektitels. De winkel bestaat tot op de dag van vandaag, zij het met een andere eigenaar.
‘De Atlas van de Nederlandse Democratie’ verschijnt. Deze brengt de essentie van de Nederlandse democratie in kaart. Hoe zit ons parlement in elkaar? Hoe komt een wet tot stand? Wat zijn de burgerrechten en -plichten? Hoe functioneren de gezondheidszorg, de energievoorziening, het onderwijs en Defensie? In welke internationale organen heeft Nederland een stem? En wat doen die organen voor burgers van Nederland en andere landen? Een succesvolle en dus belangrijke uitgave.
De boekhandel wordt verkocht en de uitgeverij verhuist naar de Kapelweg in Amersfoort. In ditzelfde jaar is er de overname van Uitgeverij Andreas Blitz, opgericht in 1929. Deze boekenuitgeverij was in de jaren dertig de eerste in Nederland die pockets op de markt bracht. Zoals ABC Pockets, en de succesvolle boekjes van John O’Mill. Een mooie kwaliteitsslag dus voor Bekking & Blitz Uitgeverij.
In 1981 verhuist het kantoor naar de Prins Frederiklaan 10 in Amersfoort. Korte tijd later wordt dit ook het nieuwe woonhuis van het gezin Bekking. Grappig detail: het huis prijkt op de omslag van het boek ‘De schat van Aros Killee’ van W.H. van Eemlandt. Dit is het pseudoniem van Willem Hendrik Haase, vader van schrijfster Hella Haasse. Bekking & Blitz is uitgever van diens detectiveserie.
Bekking & Blitz zet de eerste stappen in de kunstwereld, met de uitgave van een boekje van de Amersfoortse kunstenaar Toon Tieland. Na dit boekje volgt nog veel meer drukwerk voor Toon Tieland, zoals kerstkaarten en kalenders en catalogi van exposities.
Niet veel later begint Bekking & Blitz met de import van hoogwaardige kunstkaarten. De Nederlandse markt blijkt inderdaad rijp voor kunstkaarten. De volgende stap is daarom het ontwikkelen van kaarten van Nederlandse kunst. Het drukwerk wordt verkocht aan boekhandels en kantoorvakhandels, en dus nog niet aan musea.
Ike, de dochter van Hein en Francien, komt in het familiebedrijf. Als vertegenwoordiger legt ze de basis voor een gezonde toekomst. In 1989 verlaat ze Bekking & Blitz; ze heeft nieuwe plannen. Tegenwoordig runt Ike twee goedlopende boekhandels. Eind jaren tachtig gaan haar broers Bas en Niels aan de slag bij Bekking & Blitz, een écht familiebedrijf.
Gerdy Segers wordt de rechterhand van vader Hein. Gerdy is afgestudeerd historica, auteur en redacteur. Ze introduceerde ook prof. dr. P.J.A. (Peter) Rietbergen. Hij gaat boeken schrijven voor Bekking & Blitz. De eerste titel is ‘A Short history of the Netherlands’, nog altijd de belangrijkste boekentitel van onze uitgeverij. Dit rijk geïllustreerde boek kent inmiddels meerdere taaledities.
In samenwerking met Michel van Maarseveen, destijds conservator van Museum Prinsenhof in Delft, ontwikkelt Bekking & Blitz het boekje ‘Vermeer en Delft: een schilder en zijn stad’. Dit boekje vindt ook gretig aftrek in het Mauritshuis. Voor Bekking & Blitz is dit de eerste grote stap richting de musea. Inmiddels werken we nauw samen met grote én kleine musea in binnen- en buitenland. Van Singer Laren tot Rijksmuseum. En van Museum de Fundatie tot het Pergamonmuseum in Berlijn.
Bekking & Blitz werkt samen met steeds meer musea, voor wie we ook voorraad gaan houden. Ook de retailmarkt groeit. We maken niet meer alleen drukwerk, maar ook cadeauartikelen zoals brillenkokers en paraplu’s. Volumineuze producten die plek innemen. Er komt behoefte aan meer opslagruimte. In 2002 verhuist Bekking & Blitz daarom naar de Textielweg in Amersfoort.
Het Rijksmuseum start met de verkoop van onze uitgave ‘A short history of the Netherlands’. Een mijlpaal, zo zal blijken. Inmiddels ontwikkelen samen met het museum volledige productcollecties voor in de museumwinkel.
De groei bleef doorzetten. Daarom zijn we sinds 1 januari 2017 gevestigd aan de Hardwareweg 9 in Amersfoort. Het is een ruim pand met kantoren en veel logische opslagruimte. Bekking & Blitz gaat hiermee een nieuwe fase in. Voortaan kunnen we onze klanten nog beter faciliteren. We kunnen nog secuurder werken en sneller uitleveren. Kortom, opnieuw een kwaliteitsslag.